Folkdräkter i Östergötland

I Allers veckotidning fanns 1905 en bild på olika svenska folkdräkter, bl.a. från Vingåker, Österåker, Värend och Delsbo. Från Östergötland finns en dräkt från Skedevi avbildad.

Vad är folkdräkt ?  Så här skriver Ulla Centergran i Nationalencyklopedin:
Kläder med lokal särprägel burna av landsbygdens befolkning i samhällen av förindustriell karaktär och med en hög grad av självhushållning. I Sverige försvann folkdräkterna i slutet av 1800-talet. Här i landet har det bara funnits folkdräkter i avgränsade områden med många självägande och välbärgade bönder där den sociala kontrollen var stark. Mest kända för sina folkdräkter är Siljansbygden, Västerdalarna, Skåne och Hälsingland samt Vingåker-Österåker i Sörmland.

 Tittar man på Östergötland som landskap är på många sätt ett Sverige i miniatyr med flera olika landskapstyper. I norr är det en skogsbygd som är en utlöpare från Bergslagen och i söder är det också skogsbygd men som en utlöpare från småländska höglandet. I landskapets mitt finns den bördiga östgötaslätten som begränsas av Vättern på västra sidan och i den östra delen av landskapet finns östgötaskärgården.

Östgötaslätten hade förvisso många välbärgade bönder men området var inte så avgränsat och isolerat. Där finns också många slott, herrgårdar och större bondgårdar.

Det är främst i norra och södra skogsbygderna som det finns folkdräkter bevarade och i viss mån även i skärgården.

Folkdräkter i norra Östergötland       Här finns information koncentrerad till den norra delen av Östergötland, Bjälbo, Skedevi, Vånga, Risinge, Gryt, Vikbolandet och Vreta kloster.

Folkdräkter i södra Östergötland       Här finns information koncentrerad till den södra delen av Östergötland och norra Småland, Kinda, Ydre, Svinhult, Asby, N Vedbo och Nykil.